Η τεχνική ντεκουπάζ είναι ένα hobby που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους οι οποίοι με διάφορες τεχνικές διακοσμούν αντικείμενα ή έπιπλα μόνοι τους. Τι ακριβώς είναι όμως το ντεκουπάζ;

Με την τεχνική ντεκουπάζ μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα μοτίβα σε ένα αντικείμενο με σκοπό να φαίνεται σαν ζωγραφισμένο. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι ξύλινα κουτιά, κεριά, καθρέφτες, δίσκοι, βάζα, γλάστρες αλλά και μεγαλύτερα αντικείμενα όπως έπιπλα. Όλα τα απαραίτητα υλικά για να ξεκινήσεις ντεκουπάζ θα τα βρεις εδώ.

Για να καταλάβεις καλύτερα πως χρησιμοποιείται το κάθε υλικό έχουμε δημιουργήσει κι έναν αναλυτικό οδηγό που τα εξηγεί καθώς και τις τεχνικές. Μπορείς να τον κρατήσεις σαν σελιδοδείκτη και να επανέρχεσαι όσο θα αποκτάς οικειότητα σιγά-σιγά.

Αρχικά θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα μοτίβο για να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με μοτίβα ή εικόνες από χαρτοπετσέτες που είναι εύκολο να βρεις παντού. Άλλες πηγές μοτίβων μπορεί να είναι ριζόχαρτο, περιοδικά, χαρτί περιτυλίγματος κλπ.

Τεχνική ντεκουπάζ, πρώτα βήματα

Βήμα 1: Προετοίμασε κατάλληλα το χώρο που θα δουλέψεις την τεχνική ντεκουπάζ. Επίλεξε μία μεγάλη καθαρή επιφάνεια για να τη χρησιμοποιήσεις ως πάγκο εργασίας. Καθάρισε τη, μάζεψε τυχόν αντικείμενα και βάλε ένα προστατευτικό πανί ή πλαστικό για προστασία από τις κόλλες. Tip: ο χώρος στον οποίο δουλεύεις την τεχνική ντεκουπάζ φρόντισε να αερίζεται καλά.

Βήμα 2: Επίλεξε το αντικείμενο το οποίο θέλεις να διακοσμήσεις. Η καλύτερη επιλογή για κάποιον που ξεκινάει για πρώτη φορά να δουλεύει decoupage είναι ένα ξύλινο αντικείμενο με εύκολο σχήμα & επίπεδες επιφάνειες όπως ένα κουτί σαν κι αυτό. Ωστόσο, μπορείς να εφαρμόσεις ντεκουπάζ σε οποιοδήποτε αντικείμενο όπως ένα κερί, ένα μπουκάλι κ.α.

Βήμα 3: Τώρα ήρθε η στιγμή να διαλέξεις το μοτίβο που θέλεις να διακοσμήσει το αντικείμενό σου. Είναι καλύτερα σε αυτή τη φάση πριν κόψεις ένα μοτίβο, να κάνεις διάφορες δοκιμές  για να ν’ αποφασίσεις αν όντως σου αρέσει και σε ποια θέση του αντικειμένου θα το τοποθετήσεις.

Μπορείς να επιλέξεις από μια ποικιλία ξύλινων αντικειμένων για τα επόμενα έργα σου.

Τεχνική ντεκουπάζ, οδηγίες κατασκευής

Βήμα 4: Κόψε το μοτίβο ή την εικόνα που έχεις επιλέξει με ψαλίδι προσεχτικά, έτσι ώστε να μην συμπεριλάβεις κομμάτια του που δεν θέλεις. Tip: αφού κόψεις το μοτίβο σου μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοπίδι για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Βήμα 5: Με ένα πινέλο θα βάλεις ελάχιστη ποσότητα κόλλας στο σημείο που έχεις αποφασίσει ότι θα τοποθετήσεις το μοτίβο σου. Προσοχή, μεγάλη ποσότητα κόλλας θα δημιουργήσει φυσαλίδες και θα σκίσει πιθανά στη συνέχεια το μοτίβο σου.

Βήμα 6: Τοποθέτησε το μοτίβο εκεί που θέλεις προσέχοντας να μην πάρει αέρα από κάτω διότι θα ζαρώσει. Προσοχή στα χέρια σου να μην έχουν κόλλα γιατί θα σκιστεί το μοτίβο σου.

Βήμα 7: Με το πινέλο σου και πάλι περνάς ένα πολύ λεπτό στρώμα κόλλας (ελάχιστη ποσότητα ) με αργές και απαλές κινήσεις ώστε να μην μετακινηθεί ή σκιστεί το μοτίβο που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια άφησε το να στεγνώσει.

Βήμα 8: Είναι ένα προαιρετικό βήμα. Αφού έχει στεγνώσει πολύ καλά το αντικείμενο σου πέρασε 2-3 στρώσεις  βερνίκι με μεγάλη προσοχή και απαραίτητα να έχει στεγνώσει καλά η προηγούμενη στρώση πριν εφαρμόσεις τη  δεύτερη.

Κάπως έτσι τελειώνει ένα πρώτο πείραμα με την τεχνική ντεκουπάζ. Αν νοιώθεις άνετα, διακόσμησε περισσότερες πλευρές του κουτιού σου επαναλαμβάνοντας την διαδικασία ή δοκίμασε να διακοσμήσεις  γράμματα που σχηματίζουν λέξεις ή ονόματα.

Ιδέες σε ξύλινο κουτί

Αν τώρα ξεκινάς σου προτείνουμε η πρώτη σου δημιουργία να είναι σε ξύλινο κουτί. Είναι εύκολο να το διαχειριστείς χωρίς δύσκολες γωνίες και σημεία. Η Λίτσα του LitsArt έφτιαξε ένα, με θέμα το μονόκερο και πρόσθεσε πατίνες και δαντέλα για να του δώσει Vintage διάθεση. Επιπλέον το στόλισε με στένσιλ για να κάνει τη διακόσμηση του ακόμα πιο πλούσια.

TIP: αποσυναρμολόγησε πρώτα το κουτί για να είναι πιο εύκολο να το χειριστείς.

Τα υλικά για να το φτιάξεις: ξύλινο κουτίριζόχαρτα, στένσιλ, μεταλλικό χρυσό χρώμα, δαντέλα, κόλλα ντεκουπάζ, χρώματα ακρυλικά, πατίνα.

Κουτί για Christmas tea

Αν αγαπάς το τσάι όσο εμείς σου ετοιμάσαμε μαζί με τη Λίτσα του @LitsArt μία τέλεια ιδέα για νa εξασκηθείς στο Ντεκουπάζ και να έχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα χωρίς να έχεις μεγάλη εμπειρία. Διαλέξαμε ένα κουτί με πολλές θήκες και το στολίσαμε με την τεχνική ντεκουπάζ. Το βάψαμε σε παλ ροζ απόχρωση και προσθέσαμε λίγη πατίνα για λίγη Vintage διάθεση.

Τα υλικά για να το φτιάξεις: ξύλινο κουτί, χαρτοπετσέτες, κόλλα ντεκουπάζ, πατίνα, χρώμα κιμωλίας

Χριστουγεννιάτικα Γούρια

Μία ιδέα για πρωτότυπα χειροποίητα γούρια από την ομάδας μας σε συνεργασία με τη Λίτσα του @LitsArt που συνδυάζει τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με το Ντεκουπάζ.  Αρχικά διάλεξε την επιφάνεια που θέλεις να φτιάξεις τα γούρια. Εμείς προτιμήσαμε ξύλινους κορμούς αλλά μπορείς να τα φτιάξεις σε καρδούλες ή ό,τι άλλο αντικείμενο σου κάνει κλικ. Στη συνέχεια επίλεξε το ριζόχαρτο που σου αρέσει. Ακολούθησε τις οδηγίες ντεκουπάζ για να το εφαρμόσεις. Στόλισε τα γούρια σου με μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία, φούντες και κορδέλες και είναι έτοιμα.

χειροποίητα γούρια 21 με την τεχνική ντεκουπάζ

Ιδέες με Ξύλινα Γράμματα και Ντεκουπάζ

Παίξε με γράμματα κι αριθμούς όπως στα παραδείγματα που σου δείχνουμε εδώ. Διακοσμημένα κατάλληλα κάνουν για ντεκόρ παιδικού δωματίου, βάπτισης αλλά και γάμου. Εδώ θα βρεις τις αναλυτικές οδηγίες για να τα φτιάξεις.

 

Ντεκουπάζ σε κερί

Μία λίγο πιο δύσκολη τεχνική καθώς θέλει προσοχή λόγω σχήματος αλλά και λίγη εξοικείωση με το Ντεκουπάζ για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εδώ η Λίτσα του @LitsArt μας ετοίμασε 4 διαφορετικά κεριά με το ίδιο ριζόχαρτο για να ταιριάζουν και να κάνουν μία ολοκληρωμένη σύνθεση μαζί. Βάλε τη σε έναν ωραίο δίσκο, μια διακοσμητική πιατέλα ή ξεχωριστά σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού.

χριστουγεννιάτικες κατασκευές: κεριά ντεκουπάζ

Τα υλικά που θα χρειαστείς: κόλλα ντεκουπάζ, ριζόχαρτα, κεριά, ξύλινοι αριθμοί, χρυσό χρώμα, πατίνα, σπάγκος. Παρακάτω δες τις οδηγίες βήμα βήμα με τη γνωστή διαδικασία.

Παραλλαγή με κουτάλι: Μία εναλλακτική μέθοδος για να φαίνεται «σαν ζωγραφιστό» το ριζόχαρτο στο κερί είναι να χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι. Κράτησε δίπλα σου ένα μπολάκι με καυτό νερό. Αυτό θα το χρησιμοποιήσεις για να ζεσταίνεις το κουτάλι σου. Μόλις το βουτήξεις μέσα και το ζεστάνεις και αφού το σκουπίσεις πολύ πολύ καλά περνάς με αυτό το ριζόχαρτο πάνω στο κερί. Στην ουσια το κουτάλι αντικαθιστά το πινέλο και η θερμότητα την κόλλα. Προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα λιώσει το κερί.

Ιδέες Ντεκουπάζ – Summer

Όσο προχωράει ο καιρός και αποκτάς εξοικείωση με την τεχνική ντεκουπάζ τόσο θα μπορείς να την εφαρμοσείς σε όλο και περισσότερα αντικείμενα. Θα σου έρχονται νέες πρωτότυπες ιδέες πως να διακοσμήσεις με ντεκουπάζ και πως να διαμορφώσεις ένα απλό αντικείμενο όπως οι φωτογραφίες που βλέπεις: η φίλη μας Λίτσα του litsart.blogspot.com για παράδειγμα μεταμόρφωσε ένα απλό τσαγερό κι ένα ποτιστήρι σε υπέροχα DIΥ Vintage γλαστράκι αλλά και τα παλιά της μπουκαλια.

Δίσκοι, ποτήρια, μικρά καλαθάκια και κεριά όλα μπορούν να αλλάξουν μορφή μέσα από τις δημιουργίες σου. Όρεξη για δημιουργία να έχεις… 🖌 .

Ντεκουπάζ σε μικρό έπιπλο

Με την πάροδο του χρόνου κι όσο γίνεσαι καλύτερη μπορείς να ανεβάσεις κι άλλο τις δημιουργίες σου κάνοντας ντεκουπάζ σε μικρά έπιπλα. Και πάλι η φίλη μας Λίτσα του litsart.blogspot.com  διακόσμησε με πολύ κέφι μια μικρή, ξύλινη ραφιέρα.

Οδηγίες εδώ.

Πασχαλινό Ντεκουπάζ

Μια εποχή που προσφέρεται για κατασκευές Ντεκουπάζ είναι το Πάσχα! Ακόμα κι αν είσαι στα πρώτα βήματα μπορείς να προσπαθήσεις να διακοσμήσεις Λαμπάδες, Αυγά, Κουτιά κι άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Αναλυτικά κι εδώ οδηγίες:

Ντεκουπάζ σε Λαμπάδα βήμα-βήμα

Πασχαλινές Κατασκευές με Ντεκουπάζ 

Διακόσμησε τα στο πιο ωραίο σημείο του σπιτιούκουτί ξύλινο λαμπάδας ντεκουπάζ

λαμπάδα φτιαγμένη με ντεκουπάζ

Καλές Δημιουργίες σε ότι κι αν προσπαθήσεις!