Η τεχνική ντεκουπάζ είναι ένα hobby που κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους οι οποίοι με διάφορες τεχνικές διακοσμούν αντικείμενα ή έπιπλα μόνοι τους. Τι ακριβώς είναι όμως το ντεκουπάζ;

Με την τεχνική ντεκουπάζ μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα μοτίβα σε ένα αντικείμενο με σκοπό να φαίνεται σαν ζωγραφισμένο. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι ξύλινα κουτιά, κεριά, καθρέφτες, δίσκοι, βάζα, γλάστρες αλλά και μεγαλύτερα αντικείμενα όπως έπιπλα.

Παρακάτω θα σου εξηγήσουμε την τεχνική ντεκουπάζ με απλά βήματα για να ξεκινήσεις. Ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει κι έναν αναλυτικό οδηγό με τα υλικά & τις τεχνικές για να το κρατήσεις σαν σελιδοδείκτη και να επανέρχεσαι όσο θα αποκτάς οικειότητα σιγά-σιγά.

Αρχικά θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα μοτίβο για να χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με μοτίβα ή εικόνες από χαρτοπετσέτες που είναι εύκολο να βρεις παντού. Άλλες πηγές μοτίβων μπορεί να είναι ριζόχαρτο, περιοδικά, χαρτί περιτυλίγματος κλπ.

Τεχνική ντεκουπάζ, πρώτα βήματα

Βήμα 1: Προετοίμασε κατάλληλα το χώρο που θα δουλέψεις την τεχνική ντεκουπάζ. Επίλεξε μία μεγάλη καθαρή επιφάνεια για να τη χρησιμοποιήσεις ως πάγκο εργασίας. Καθάρισε τη, μάζεψε τυχόν αντικείμενα και βάλε ένα προστατευτικό πανί ή πλαστικό για προστασία από τις κόλλες. Tip: ο χώρος στον οποίο δουλεύεις την τεχνική ντεκουπάζ φρόντισε να αερίζεται καλά.

Βήμα 2: Επίλεξε το αντικείμενο το οποίο θέλεις να διακοσμήσεις. Η καλύτερη επιλογή για κάποιον που ξεκινάει για πρώτη φορά να δουλεύει decoupage είναι ένα ξύλινο αντικείμενο με εύκολο σχήμα & επίπεδες επιφάνειες όπως ένα κουτί σαν κι αυτό. Ωστόσο, μπορείς να εφαρμόσεις ντεκουπάζ σε οποιοδήποτε αντικείμενο όπως ένα κερί, ένα μπουκάλι κ.α.

Βήμα 3: Τώρα ήρθε η στιγμή να διαλέξεις το μοτίβο που θέλεις να διακοσμήσει το αντικείμενό σου. Είναι καλύτερα σε αυτή τη φάση πριν κόψεις ένα μοτίβο, να κάνεις διάφορες δοκιμές  για να ν’ αποφασίσεις αν όντως σου αρέσει και σε ποια θέση του αντικειμένου θα το τοποθετήσεις.

Μπορείς να επιλέξεις από μια ποικιλία ξύλινων αντικειμένων για τα επόμενα έργα σου εδώ.

Τεχνική ντεκουπάζ, οδηγίες κατασκευής

Βήμα 4: Κόψε το μοτίβο ή την εικόνα που έχεις επιλέξει με ψαλίδι προσεχτικά, έτσι ώστε να μην συμπεριλάβεις κομμάτια του που δεν θέλεις. Tip: αφού κόψεις το μοτίβο σου μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοπίδι για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Βήμα 5: Με ένα πινέλο θα βάλεις ελάχιστη ποσότητα κόλλας στο σημείο που έχεις αποφασίσει ότι θα τοποθετήσεις το μοτίβο σου. Προσοχή, μεγάλη ποσότητα κόλλας θα δημιουργήσει φυσαλίδες και θα σκίσει πιθανά στη συνέχεια το μοτίβο σου.

Βήμα 6: Τοποθέτησε το μοτίβο εκεί που θέλεις προσέχοντας να μην πάρει αέρα από κάτω διότι θα ζαρώσει. Προσοχή στα χέρια σου να μην έχουν κόλλα γιατί θα σκιστεί το μοτίβο σου.

Βήμα 7: Με το πινέλο σου και πάλι περνάς ένα πολύ λεπτό στρώμα κόλλας (ελάχιστη ποσότητα ) με αργές και απαλές κινήσεις ώστε να μην μετακινηθεί ή σκιστεί το μοτίβο που έχεις επιλέξει. Στη συνέχεια άφησε το να στεγνώσει.

Βήμα 8: Είναι ένα προαιρετικό βήμα. Αφού έχει στεγνώσει πολύ καλά το αντικείμενο σου πέρασε 2-3 στρώσεις  βερνίκι με μεγάλη προσοχή και απαραίτητα να έχει στεγνώσει καλά η προηγούμενη στρώση πριν εφαρμόσεις τη  δεύτερη.

Κάπως έτσι τελειώνει ένα πρώτο πείραμα με την τεχνική ντεκουπάζ. Αν νοιώθεις άνετα, διακόσμησε περισσότερες πλευρές του κουτιού σου επαναλαμβάνοντας την διαδικασία ή δοκίμασε να διακοσμήσεις γράμματα που σχηματίζουν λέξεις ή ονόματα.

Ιδέες Ντεκουπάζ

Όσο προχωράει ο καιρός και αποκτήσεις εξοικείωση με την τεχνική ντεκουπάζ τόσο θα μπορείς να την εφαρμοσείς σε όλο και περισσότερα αντικείμενα. Θα σου έρχονται νέες πρωτότυπες ιδέες πως να διακοσμήσεις με ντεκουπάζ και πως να διαμορφώσεις ένα απλό αντικείμενο όπως έκανε εδώ η φίλη μας Λίτσα του litsart.blogspot.com και μεταμόρφωσε ένα απλό τσαγερό σε υπέροχο DIΥ Vintage γλαστράκι.

διακόσμηση κήπου με απλά υλικά: τσαγιερό ντεκουπάζ

Πασχαλινό Ντεκουπάζ

Μια εποχή που προσφέρεται για κατασκευές Ντεκουπάζ είναι το Πάσχα! Ακόμα κι αν είσαι στα πρώτα βήματα μπορείς να προσπαθήσεις να διακοσμήσεις Λαμπάδες, Αυγά, Κουτιά κι άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Ντεκουπάζ σε Λαμπάδα βήμα-βήμα

Πασχαλινές Κατασκευές με Ντεκουπάζ 

Διακόσμησε τα στο πιο ωραίο σημείο του σπιτιούκουτί ξύλινο λαμπάδας ντεκουπάζ

λαμπάδα φτιαγμένη με ντεκουπάζ

Αλλά και Ξύλινα Γράμματα με Ντεκουπάζ

Να και αυτές οι οδηγίες!

  

Καλές Δημιουργίες!