Είτε ξεκινάς τώρα να ασχολείσαι με τις χειροτεχνίες και το ντεκουπάζ είτε είσαι έμπειρος, η παρακάτω λίστα θα σου φανεί χρήσιμη. Μαζέψαμε όλα τα υλικά ντεκουπάζ και τις διαφορετικές τεχνικές ώστε να τα έχεις κάπου συγκεντρωμένα.

Μπορείς να χρησιμοποιείς τον οδηγό μας άνα πάσα στιγμή για να βοηθηθείς, για να τσεκάρεις πως έχεις ό, τι χρειάζεσαι ή για να πάρεις ιδέες.

Υλικά Ντεκουπάζ Α-Μ

βάζο ντεκουπάζ

Α
Ακρυλικά χρώματα: για να βάψεις το αντικείμενο πριν ξεκινήσεις ή για διακόσμηση μετά.
Αστάρι: χρησιμοποιείται για να προετοιμάσει τις επιφάνειες πριν την επεξεργασία.
Αστάρι για πάστα κρακελέ: προετοιμάζει την επιφάνεια πριν την εφαρμογή κρακελέ (δες παρακάτω τι είναι το κρακελέ).
Αυγά για κατασκευές: διακοσμητικά αυγά από διάφορα υλικά για πασχαλινές κατασκευές.

Β

Βερνίκι: για το φινίρισμα του αντικειμένου και την προστασία του από τις φθορές. Μπορεί να είναι ματ ή γυαλιστερό.
Υλικά ντεκουπάζ, βερνίκι, κοκκινο ακρυλικό χρώμα και νιφάδες χρυσούΒερνίκι νεφτιου:

το χρειαζόμαστε όταν έχουμε χρησιμοποιήσει υδατοδιαλυτά υλικά & χρώματα όπως είναι οι τέμπερες κ.α.

Γ
Γυάλινα μπουκάλια & δοχεία: κατάλληλα για να εφαρμόσεις την τεχνική ντεκουπάζ & να τα χρησιμοποιήσεις ως διακοσμητικά στοιχεία. Χρησιμοποίησε συνδυαστικά και χρώματα κιμωλίας για να αναβαθμίσεις το έργο σου.
Γράμματα ξύλινα: χρησιμοποιήσε τα μόνα τους για διακόσμηση σπιτιού ή για να γράψεις το όνομα στην πόρτα ενός δωματίου. Εναλλακτικά, για εφαρμογή στη τεχνική Mixed media (θα βρεις την επεξήγηση Mixed Media παρακάτω).

 

ΔΥλικά ντεκουπάζ, μεταλικά διακοσμητικά
Διακοσμητικά μεταλλικά: αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσεις τη διακόσμηση του έργου σου ή να τα χρησιμοποιήσεις μαζί με την τεχνική mixed media.
Διακοσμητικά ξύλινα: χρησιμοποιήστε τα για να διακοσμήσετε παραπανω το αντικείμενο που δημιουργήσατε με ντεκουπάζ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται στη τεχνική mixed media αλλά και για επιπλέον διακόσμηση ενός αντικειμένου.

Κ
Κρακελέ: χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά (δείτε παρακάτω) δημιουργήστε σπασίματα στις επιφάνειες έτσι ώστε να φαίνονται σαν φθαρμένες.
Κερί παλαίωσης: χρησιμοποιείται για παλαίωση πάνω από ξύλο, χρώματα κιμωλίας ή συνδυαστικά με πάστες διαμόρφωσης. Ανακατεύεται & με χρώμα αν χρειαστεί & εφαρμόζεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.
Κεραμικά χρώματα: χρώματα κατάλληλα για κεραμικές επιφάνειες και ζωγραφική σε κεραμικό.
Κρακελέ 1 συστατικού: εφαρμόζεται με πινέλο στην επιφάνεια που θέλουμε αφού έχουμε περάσει αστάρι για κρακελέ & μετά χρώμα ακρυλικό. Πάντα η εφαρμογή γίνεται προς μία κατεύθυνση. Μετά με ένα σφουγγάρι περνάμε χρώμα ταμποναριστά.
Κρακελέ 2 συστατικών: εφαρμόζουμε το νο1 με ένα πινέλο & περιμένουμε να στεγνώσειΥλικά ντεκουπάζ, κόλλες και βερνίκια πολύ καλά. Όσο πιο παχιά στρώση τόσο μεγαλύτερα σπασίματα. Αφου στεγνώσει καλά εφαρμόζουμε το νο2 μόλις στεγνώσει γεμίζουμε τα σπασίματα με πατίνα, κερί κτλ.
Κεριά: εφαρμόστε ντεκουπάζ σε κεριά με πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Ανάλογα με το επίπεδο σας διαλέξτε και το πλάτος του κεριού.
Κόλλα ντεκουπάζ: κόλλα για την εφαρμογή ντεκουπάζ, εφαρμόζεται με πινέλο.
Κόλλα για φύλλα χρυσού: εφαρμόζεται με πινέλο και χρησιμοποιείται για να κολλήσουμε φύλλα χρυσού.

 

Λλαμπάδα φτιαγμένη με ντεκουπάζ
Λαμπάδες: Φτιάξε πρωτότυπες λαμπάδες ντεκουπάζ για το Πάσχα! Διακόσμησε τις επιπλέον αν το επιθυμείς. 
Λουλούδια τεχνητά:χρησιμοποίσε τα ως επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο για να στολίσεις & να αναβαθμίσεις το έργο σου.
Λαδομπογιές: χρώματα κατάλληλα για ελαιογραφίες, στεγνώνουν με το οξυγόνο (οξείδωση) και γίνονται από υγρά πηκτά και στη συνέχεια σκληρά σαν ακρυλικά.

Μ

Υλικά ντεκουπάζ, μεταλλικά ακρυλικά χρώματαΜεταλλικά Χρώματα: κατάλληλα για τεχνοτροπίες που θες να δώσεις την αίσθηση του μεταλλικού ή για παλαίωση. Κατάλληλα επίσης και για γιορτινές κατασκευές. 
Μεταλλικά Φύλλα ή φύλλα Χρυσού:
για επιπλέον διακόσμηση του αντικειμένου, κολλάνε με mixtion νερού ή ειδική κόλλα (βλέπε κόλλες).
Mixed Media: Τεχνική που συνθέτουμε πολλά διακοσμητικά μαζί & διαφορετικά υλικά πάνω σε ένα αντικείμενο έτσι ώστε να είναι 3D. Θα χρειαστεί να τα βάψουμε και να εφαρμόσουμε επιπλέον τεχνικές όπως πατίνες.

Υλικά ντεκουπάζ Ν-ΩΥλικά ντεκουπάζ: κουτί διακοσμημένο με τεχνική ντεκουπάζ

Ν
Ντεκουπάζ: η τεχνική με την οπόια μπορείς να διακοσμήσεις διάφορα αντικείμενα, μικρά ή μεγάλα, χρησιμοποιώντας μοτίβα από χαρτοπετσέτες, ριζόχαρτα & άλλα χρωματιστά χαρτιά. Ο σκοπός είναι το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να είναι ζωγραφισμένο. Συνδυάζεται με πολλες τεχνικές ακόμα για επιπλέον διακόσμηση όπως είναι το κρακελέ, οι πατίνες, η παλαίωση κτλ.
Νερομπογιές: κατάλληλα για σχολικές δημιουργικές και εύκολα στη διαχείριση.

 

ξύλινα κουτιά για ντεκουπάζ

Ξ
Ξύλινα αντικείμενα: υπάρχουν πάρα πολλά ξύλινα αντικείμενα όπως κουτιά, κορνίζες, κλειδοθήκες κ.α. τα οποία μπορείς να διαλέξεις για να κάνεις ντεκουπάζ.

Π
Περιγράμματα 3D: για να δημιουργήσεις ανάγλυφα σχέδια, τεχνοτροπία 3D σε γυαλί ή προσελάνη, διακόσμηση βιτρώ και προαιρετικό υλικό για κρακελέ.
Πατίνες: χρησιμοποιούνται για παλαίωση αντικειμένων. Υπάρχουν και μεταλλικές για παλαίωση σε μεταλλικά αντικείμενα ή αντικείμενα που θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση της οξείδωσης.
Πάστες Διαμόρφωσης: για ανάγλυφα σχέδια, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και συνδυαστικά με στένσιλ.Υλικά ντεκουπάζ, διάφορα πινέλα
Πάστα κρακελέ: για τεχνική κρακελέ, εφαρμόζουμε την πάστα και όσο είναι νωπή περνάμε από πάνω σε διάφορα σημεία με απαλη εφαρμογή χρώμα. Συνδυάζεται προαιρετικά με στένσιλ & πατίνες.
Πινέλα: χρησιμοποίησε διαφορετικά μεγέθη και ποιότητες ανάλογα με την επιφάνεια και το αποτέλεσμα που θέλεις να βγάλεις.
Παλέτα Ζωγραφικής: χρησιμοποιείται για να αναμίξουμε χρώματα.

 

ΡΥλικά ντεκουπάζ: διάφορα ριζόχαρτα
Ριζόχαρτα: βασικό υλικό για να δημιουργήσεις μοτίβα: κόβεις το μοτίβο που θες και το βάζεις στο αντικείμενο που θες να διακοσμήσεις με ντεκουπάζ. Υπάρχουν πολλές επιλογές όπως Vintage, φλοράλ, γεωμετρικά, θαλασσινά για να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει.

Σ
Στένσιλ: χρησιμοποιούνται ως βάση για να ζωγραφίσεις κάτι εύκολα και να δημιουργήσεις μοτίβα ή για κρακελέ. Βάφεις πάνω από το στένσιλ με ότι υλικό θες.
Σπάτουλες: εργαλεία χειροτεχνίας, χρησιμοποιούνται για βαφή, με χρώματα, πάστες διαμόρφωσης, πατίνες κ.α.
Σπόγγοι ή σφουγγαράκια: χρησιμοποιούνται για να βάψουμε ή για να αφαιρέσουμε γρήγορα χρώμα όπου χρειάζεται.
Σταμπαδόροι: χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να βάψουμε κάτι ταμποναριστά και τοπικά ή να βάψουμε αυλακώσεις όπως στην περίπτωση του κρακελέ.

ΤΥλικά ντεκουπάζ: τελάρα και καλάθια Τελάρα: Διάλεξε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα και δημιούργησε με ντεκουπάζ το αποτέλεσμα που θέλεις. Χρήσιμα για αποθήκευση, ως βάση για συνθέσεις ή απλά διακοσητικά.

Υ
Μίκρα Υφασμάτινα διακοσμητικά:διακοσμητικά για επιπλέον διακόσμηση

 

Φ
Υλικά ντεκουπάζ, πατινες, στένσιλ και μεταλλικά χρώματαΦελιζόλ (αντικείμενα): διάλεξε σχήμα και μέγεθος. Προτείνεται για λίγο πιο έμπειρους αλλά ακόμα και αν ξεκινάς τώρα μπορείς να προσπαθήσεις να το δουλέψεις.

Χ
Χρώματα κιμωλίας: βάφουν σχεδόν κάθε επιφάνεια ενώ χρησιμοποιούνται για παλαίωση και για να δώσουμε Vintage διάθεση στα αντικείμενα μας.
Χρώματα για γυαλί: κατάλληλα για δημιουργίες και ζωγραφική σε γυαλί ή σε πορσελάνη.
Χάρτινα αντικείμενα: κατάλληλα για εφαρμογή ντεκουπάζ, θα χρειαστεί να τα βάψετε πρώτα.

 

Διάβασε κι άλλα άρθρα σχετικά με Ντεκουπάζ