Είτε είσαι DIY εξπέρ είτε τώρα ξεκινάς να δημιουργείς, τα χειροποίητα γούρια είναι σίγουρα μια κατηγορία κατασκευών που θα καταπιαστείς φέτος τις γιορτές. Κάποια θα τα δωρίσεις, άλλα θα στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου και σίγουρα  θέλεις να ευχαριστηθείς την κατασκευή όλων τους. Φτάνει να έχεις κάποιες πρώτες ιδέες να ακολουθήσεις!

Για να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις ετοιμάσαμε  προτάσεις για χειροποίητα γούρια, με οδηγίες κατασκευής, μερικά πιο εύκολα άλλα πιο δύσκολα. Μπορείς να τα κατασκευάσεις ακριβώς όπως τα βλέπεις ή μπορείς να διαφοροποιηθείς σε χρώματα & υλικά για να βγάλεις το δικό σου διακοσμητικό στυλ.

Γούρια Ντεκουπάζ

Μία ιδέα για πρωτότυπα χειροποίητα γούρια από την ομάδας μας σε συνεργασία με τη Λίτσα του @LitsArt. Αρχικά διάλεξε την επιφάνεια που θέλεις να φτιάξεις τα γούρια. Εμείς προτιμήσαμε ξύλινους κορμούς αλλά μπορείς να τα φτιάξεις σε καρδούλες ή ό,τι άλλο αντικείμενο σου κάνει κλικ. Στη συνέχεια επίλεξε το ριζόχαρτο που σου αρέσει. Ακολούθησε τις οδηγίες ντεκουπάζ για να το εφαρμόσεις. Στόλισε τα γούρια σου με μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία, φούντες και κορδέλες και είναι έτοιμα.

χειροποίητα γούρια 21 με την τεχνική ντεκουπάζ

 

DIY γούρι κολοκύθα

Μπορείς να το φτιάξεις με 3 τρόπους:

  1. Τελείως μόνη σου: εμέις για να φτιάξουμε το γούρι κολοκύθα ντύσαμε ένα κρεμαστό στολίδι κολοκύθα με Χριστουγεννιάτικο ύφασμα. Τη στολίσαμε με κορδέλες, χρυσό κορδόνι και ένα μικρό κουκουναράκι. Στο τέλος προσθέσαμε το μικρό μεταλλικό γουράκι 2021.
  2. Χρησιμοποίησε έτοιμη βάση – βελούδινη κολοκύθα και διακόσμησε όπως επιθυμείς με Χρισοτυγεννιάτικες κορδέλες και μικρά διακοσμητικά.
  3. Αν δεν έχεις χρόνο δες κι εδώ έτοιμα, κεραμικά γούρια κολοκύθα αλλά κι άλλα όπως ρόδια, νάνους και πολλά ακόμα.

χειροποίητα γούρια κολοκύθα  

Χειροποίητα γούρια κρεμαστά

Γούρι κρεμαστό αστέρι
Σου έχουμε δύο παραλλαγές για γούρι αστέρι με διαφορετικό ύφος και στυλ για να διαλέξεις το αγαπημένο σου.

Το χρυσό αστέρι το φτιάξαμε με μεταλλικό αστέρι αλλά εσύ μπορείς να βάλεις και ένα απλό αστέρι στολίδι και το συνδυάσαμε με κρεμ τρέσσα, σπάγκο και κορδέλες. Επιπλέον βάλαμε μία υφασμάτινη καρδιά και ένα μεταλλικό 2020.

Για το κόκκινο χρησιμοποιήσαμε ένα ξύλινο αστεράκι και διαλέξαμε καρώ κόκκινη κορδέλα για να το συνδυάσουμε. Για ακόμα πιο ρουστίκ διάθεση προσθέσαμε αρκετό σπάγκο στο πίσω μέρος και ένα μπρούτζινο γουράκι 2021.

χειροποίητα γούρια: αστέρι χρυσό DIY xχειροποίητα γούρια: κόκκινο αστέρι γούρι

Χρυσό γούρι 2020
Διαλέξαμε ένα χρυσό γουράκι κρεμαστό και το στολίσαμε με κόκκινο κορδόνι, λευκή δαντέλα, καρό κορδέλα και λίγο σπάγκο. Για να το φτιάξεις πιο εύκολα ξεκίνα από την κορδέλα, τη δαντέλα & το γούρι και κόλλησε τις άκρες τους με λίγη θερμόκολλα. Στη συνέχεια για να καλύψεις και το σημείο με την κόλλα τύλιξε το κόκκινο κορδόνι κάνοντας μία θηλειά και τέλος πρόσθεσε λίγο σπάγκο.

Κρεμαστό Ρόδι
Με την ίδια λογική φτιάξαμε και το ρόδι. Η διαφορά τους είναι πως περάσαμε μικρές πέρλες στο σπάγκο και πως φτιάξαμε τους φιόγκους πιο πάνω. Για αυτό το γουράκι χρησιμοποιήσαμε μπορντώ κορδόνι, λευκή δαντέλα και μπορντώ σατέν κορδέλα.

Χειροποίητο γούρι κρεμαστόχειροποίητο γούρι κρεμαστό ρόδι με κορδέλες και λευκή δαντέλα

Τελάρο κεντήματος

Μία πρωτότυπη ιδέα για χειροποίητα γούρια είναι τα τελάρα κεντήματος. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σκέτα όπως είναι και να προσθέσεις έξτρα διακοσμητικά ή να τα ντύσεις με Χριστουγεννιάτικες κορδέλες. Εδώ εμείς σου έχουμε και τις δύο προτάσεις για να διαλέξεις.

Τελάρο λινάτσα
Εδώ στερεώσαμε με κολλά λίγη λινάτσα στο τελάρο και στο κέντρο κρεμάσαμε διάφορα διακοσμητικά. Διάλεξαμε κόκκινο κορδόνι, πράσινη σατέν κορδέλα, μία καρώ χριστουγεννιάτικη κορδέλα, δαντέλα, μικρά κουδουνάκια και ένα μεταλλικό γούρι 2021. Εσύ μπορείς να αφαιρέσεις κάποια υλικά ή να τα αντικαταστήσεις με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο.

Τελάρο με κορδόνι
Η άλλη ιδέα είναι να ντύσεις το τελάρο γύρω γύρω με μπορντώ κορδόνι όπως στη φωτογραφία. Κρέμασε ένα μεταλλικό δέντρο ζωής για να το κάνεις πιο ξεχωριστό και συμπλήρωσε με ότι κορδέλες σου αρέσουν.

χειροποίητα γούρια: τελάρο κεντήματος με λινάτσα και κουδουνάκιαχειροποίητο γούρι με τελάρο κεντήματος και μπορντώ κορδόνι

Vintage Τελάρο
Πιο ρομαντική πρόταση με Vintage διάθεση. Στόλισε το τελάρο με κρεμ τρέσα, στο κέντρο βάλε τούλι σε συνδυασμό με δαντέλα. Διακόσμησε με επιπλέον κορδέλες στο πάνω μέρος και ένα αντικέ δέντρο ζωής ενώ στο κέντρό προτείνουμε ένα ξύλινο διακοσμητικό με ευχές. Τέλος τη Vintage διάθεση θα την απογειώσεί εάν μεταλλικό κλειδί.

χειροποίητα γούρια τελάρο vintage με μεταλλικό κλειδί και κορδέλες

Χειροποίητα γούρια με σχοινί

Εδώ η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις χοντρό ή πιο λεπτό σχοινί σαν βασικό υλικό και να συμπληρώσεις μετά με γούρια και επιπλέον διακοσμητικά.

Γούρι Σπείρα
Αρχικά με τη βοήθεια θερμόκολλας φτιάξε μία σπείρα από σχοινί. Όσο θα την τυλίγεις πρόσθεσε κόλλα για να μην σου ανοίξει. Στη συνέχεια κόλλησε πάνω της ότι διακοσμητικό σου αρέσει. Μπορείς να βάλεις μία έξτρα σπείρα από κορδόνι, μεταλλικά γούρια, κορδέλες, φούντες ή τρέσσες η επιλογή είναι δική σου.

χειροποίητο γούρι σπείρα από σχοινί χειροποίητο γούρι σπείρα από σχοινί

Απλό & εύκολο

Αν σου άρεσε η ιδέα της πλεξίδας ή του χοντρού σπάγκου σαν υλικό για γούρι δες την παρακάτω πρότασή μας. Με χοντρό σπάγκο φτιάξε δύο «βραχιολάκια» διαφορετικού μεγέθους και στη μέση κρέμασε ένα ρόδι με ευχές. Τέλος, φτιάξε έναν ωραίο φιόγκο από Χριστουγεννιάτικη κορδέλα και κρέμασε τον στην κορυφή.

χειροποίητα γουρια, γούρι με σχοινί και φιόγκο χριστουγεννιάτικο

Χειροποίητα γούρια δοκιμαστικός σωλήνας

Δημιουργική ιδέα και εντυπωσιακή ενώ δεν είναι πολύ απαιτητική στην κατασκευή. Διάλεξε ένα μικρό βαζάκι ή δοκιμαστικό σωλήνα στο μέγεθος που σου αρέσει. Βάλε μέσα χάντρες, τεχνητό χιόνι, κρεμαστά γουράκια, μεταλλικά γούρια κ.α. Προαιρετικά κρέμασε μία φούντα στο πλάι. Τέλος στόλισε το καπάκι του (με λίγη κόλλα) με φτερά, μικρά γουράκια «2020» ή υφασμάτινα λουλούδια και είσαι έτοιμη.

Εναλλακτικά μπορείς να διαλέξεις ένα έτοιμο γυάλινο γουράκι και να το στολίσεις με έξτρα κορδέλες ή να το χαρίσεις σκέτο.

Χειροποίητα γούρια παιδικά

Μπορείτε να φτιάξετε γουράκια για να γιορτάσετε τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας ή να το κάνετε δώρο σε μία φίλη που έγινε πρόσφατα μαμά. Στη δική μας πρόταση επιλέξαμε ξύλινο διακοσμητικό «τα πρώτα μου Χριστούγεννα» και το στολίσαμε με κορδέλες, δαντέλα, μία μικρή περλίτσα και ένα ασημί γουράκι 2021.

Αν όμως το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο τότε μπορεί να συμμετέχει κι εκείνο στην κατασκευή των γουριών. Μία εύκολη ιδέα που σας προτείνουμε έιναι να κολλήσετε ξύλινες ροδέλες μαζί και να τις ζωγραφίσετε για να φτιάξετε έναν χιονάνθρωπο. Στη συνέχεια προσθέστε κορδελίτσες για κασκόλ και ένα μεταλλικό ή ξύλινο γουράκι.

χειροποίητα γούρια τα πρώτα μου χριστούγεννα χειροποίητα γούρια παιδικό γούρι χιονάνθρωπος

Γούρια Νάνοι 

Η φίλη μας και blogger @Akamatra έφτιαξε καταπληκτικά νανάκια με καπέλο με 6 υλικά.

Θα χρειαστείς: βελούδο γκρι, βελούδο βεραμάν (ή διάλεξε τα χρώματα σου εδώ), γουνάκι για να φτιάξεις τα γένια, τρέσα με πον πον για την μύτη, χρυσό κορδόνι και το 21.

Το πιο tricky στάδιο είναι εκεί που θα φτιάξεις τα γένια! Τα υπόλοιπα στάδια είναι εύκολα και μας τα εξηγεί όλα η @Akamatra εδώ.

Μικρές Κατασκευές
Για να διαφοροποιηθείς και να κάνεις τα γούρια σου πιο προσωπικά σκέψου την ιδέα μιας μικρής κατασκευής. Μπορείς να φτιάξεις κάτι απλό και γρήγορο ή μια πιο σύνθετη κατασκευή με περισσότερα υλικά.

Γρήγορη κατασκευή σπιτάκι. Διάλεξε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι που σου αρέσει και κόλλησε κορδόνι περιμετρικά. Κράτησε λίγο επιπλεόν κορδόνι για να φτιάξεις τη θηλιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διαφορετικό κορδόνι όπως στη φωτογραφία. Κάνε τη θηλιά κλείσε το κενό με σιλικόνη και στο τέλος κόλλησε τη στο πίσω μέρος της κορυφής. Τώρα κόλλησε λίγο κορδόνι ακόμα σε τετράγωνο σχήμα για να ξεχωρίσεις το σπίτι από τη «σκεπή». Πρόσθεσε μία μικρή περλίτσα στο κέντρο και ένα μπρούτζινο Vintage κλειδί στο πλάι για να το κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Ξύλινο σπιτάκι«Καλή Χρονιά». Θα χρειαστείς μία φέτα κορμού για βάση, κορδέλες, τεχνητό χιόνι, ένα ξύλινο σπιτάκι, ξύλινο γούρι «καλή χρονιά» και μερικά κουδουνάκια. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός γιατί απλά τα κολλάς όλα με τη βοήθεια σιλικόνης απλά είναι πιο χρονοβόρο σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Για να ξεκινήσεις προτείνουμε να στολίσεις πρώτα τη βάση με κορδέλες, ύστερα κόλλησε το χιόνι και τέλος όλα τα υπόλοιπα. Μπορείς να το κάνεις και με απλή κόλλα χειροτεχνίας μονο που θα χρειαστείς έξτρα χρόνο για να στεγνώσει.

Για ακόμα περισσότερες ιδέες και έξτρα έμπνευση για χειροποίητα γούρια δες το άρθρο μας Υλικά για γούρια, ιδέες οργάνωση & προετοιμασία.