Είτε είσαι DIY εξπέρ είτε τώρα ξεκινάς να δημιουργείς, τα χειροποίητα γούρια είναι σίγουρα μια κατηγορία κατασκευών που θα καταπιαστείς φέτος τις γιορτές. Κάποια θα τα δωρίσεις, άλλα θα στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου και σίγουρα  θέλεις να ευχαριστηθείς την κατασκευή όλων τους. Φτάνει να έχεις κάποιες πρώτες ιδέες να ακολουθήσεις!

Για να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις ετοιμάσαμε 6 προτάσεις για χειροποίητα γούρια, με οδηγίες κατασκευής, μερικά πιο εύκολα άλλα πιο δύσκολα. Μπορείς να τα κατασκευάσεις ακριβώς όπως τα βλέπεις ή μπορείς να διαφοροποιηθείς σε χρώματα & υλικά για να βγάλεις το δικό σου διακοσμητικό στυλ.

Χειροποίητα γούρια κρεμαστά

Γούρι κρεμαστό αστέρι
Σου έχουμε δύο παραλλαγές για γούρι αστέρι με διαφορετικό ύφος και στυλ για να διαλέξεις το αγαπημένο σου.

Το χρυσό αστέρι το φτιάξαμε με μεταλλικό αστέρι και το συνδυάσαμε με κρεμ τρέσσα, σπάγκο και κορδέλες. Επιπλέον βάλαμε μία υφασμάτινη καρδιά και ένα μεταλλικό 2020.

Για το κόκκινο χρησιμοποιήσαμε ένα ξύλινο αστεράκι και διαλέξαμε καρώ κόκκινη κορδέλα για να το συνδυάσουμε. Για ακόμα πιο ρουστίκ διάθεση προσθέσαμε αρκετό σπάγκο στο πίσω μέρος και ένα μπρούτζινο γουράκι 2021.

χειροποίητα γούρια: αστέρι χρυσό DIY xχειροποίητα γούρια: κόκκινο αστέρι γούρι

Χρυσό γούρι 2020
Διαλέξαμε ένα χρυσό γουράκι κρεμαστό και το στολίσαμε με κόκκινο κορδόνι, λευκή δαντέλα, καρό κορδέλα και λίγο σπάγκο. Για να το φτιάξεις πιο εύκολα ξεκίνα από την κορδέλα, τη δαντέλα & το γούρι και κόλλησε τις άκρες τους με λίγη θερμόκολλα. Στη συνέχεια για να καλύψεις και το σημείο με την κόλλα τύλιξε το κόκκινο κορδόνι κάνοντας μία θηλειά και τέλος πρόσθεσε λίγο σπάγκο.

Γούρι με λινάτσα
Τέλειο κρεμαστό γουράκι και εύκολο στην κατασκευή του. Τοποθέτησε ένα κλαδί πίσω ένα μικρό κομμάτι λινάτσας και περίπου στη μέση στέρεωσέ τα με λίγη κορδέλα ή σπάγκο. Κόλλησε πάνω του μικρά φιογκάκια από κορδέλες και τέλος το γουράκι «Καλά Χριστούγεννα».

Χειροποίητο γούρι κρεμαστό Χειροποίητο γούρι με λινάτσα

Ξύλινο με κορδέλες
Το πιο εύκολο απ’ όλα για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο. Δέσαμε λίγο σπάγκο σε ένα ξύλινο γούρι και στο τέλος τυλίξαμε 3 ειδών κορδέλες. Χρησιμοποιήσαμε κόκκινη σατέν κορδέλα και εκρού τρέσσα.

Κρεμαστό Ρόδι
Με την ίδια λογική φτιάξαμε και το ρόδι. Η διαφορά τους είναι πως περάσαμε μικρές πέρλες στο σπάγκο και πως φτιάξαμε τους φιόγκους πιο πάνω. Για αυτό το γουράκι χρησιμοποιήσαμε μπορντώ κορδόνι, λευκή δαντέλα και μπορντώ σατέν κορδέλα.

χειροποίητα γούρια: ξύλινο με κορδέλες χειροποίητο γούρι κρεμαστό ρόδι με κορδέλες και λευκή δαντέλα

Vintage
Διαφοροποιήσου από τα Χριστουγεννιάτικα χρώματα με αυτό το Vintage γούρι. Διάλεξε πουά κορδέλες για το φιόγκο, δαντέλα και τρέσσα για τη διακόσμηση και πρόσθεσε μερικές δημιουργικές πινελιές όπως οι πέρλες, η κουβαρίστρα και η μικρή υφασμάτινη καρδιά.

χειροποίητα γούρια, γούρι με πουά κορδέλα και κρεμα λεπτομέρειες και vintage διάθεση

Τελάρο κεντήματος

Μία πρωτότυπη ιδέα για χειροποίητα γούρια είναι τα τελάρα κεντήματος. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σκέτα όπως είναι και να προσθέσεις έξτρα διακοσμητικά ή να τα ντύσεις με Χριστουγεννιάτικες κορδέλες. Εδώ εμείς σου έχουμε και τις δύο προτάσεις για να διαλέξεις.

Τελάρο λινάτσα
Εδώ στερεώσαμε με κολλά λίγη λινάτσα στο τελάρο και στο κέντρο κρεμάσαμε διάφορα διακοσμητικά. Διάλεξαμε κόκκινο κορδόνι, πράσινη σατέν κορδέλα, μία καρώ χριστουγεννιάτικη κορδέλα, δαντέλα, μικρά κουδουνάκια και ένα μεταλλικό γούρι 2021. Εσύ μπορείς να αφαιρέσεις κάποια υλικά ή να τα αντικαταστήσεις με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο.

Τελάρο με κορδόνι
Η άλλη ιδέα είναι να ντύσεις το τελάρο γύρω γύρω με μπορντώ κορδόνι όπως στη φωτογραφία. Κρέμασε ένα μεταλλικό δέντρο ζωής για να το κάνεις πιο ξεχωριστό και συμπλήρωσε με ότι κορδέλες σου αρέσουν.

χειροποίητα γούρια: τελάρο κεντήματος με λινάτσα και κουδουνάκιαχειροποίητο γούρι με τελάρο κεντήματος και μπορντώ κορδόνι

Vintage Τελάρο
Πιο ρομαντική πρόταση με Vintage διάθεση. Στόλισε το τελάρο με κρεμ τρέσα, στο κέντρο βάλε τούλι σε συνδυασμό με δαντέλα. Διακόσμησε με επιπλέον κορδέλες στο πάνω μέρος και ένα αντικέ δέντρο ζωής ενώ στο κέντρό προτείνουμε ένα ξύλινο διακοσμητικό με ευχές. Τέλος τη Vintage διάθεση θα την απογειώσεί εάν μεταλλικό κλειδί.

χειροποίητα γούρια τελάρο vintage με μεταλλικό κλειδί και κορδέλες

Χειροποίητα γούρια με σχοινί

Εδώ η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις χοντρό ή πιο λεπτό σχοινί σαν βασικό υλικό και να συμπληρώσεις μετά με γούρια και επιπλέον διακοσμητικά.

Γούρι Σπείρα
Αρχικά με τη βοήθεια θερμόκολλας φτιάξε μία σπείρα από σχοινί. Όσο θα την τυλίγεις πρόσθεσε κόλλα για να μην σου ανοίξει. Στη συνέχεια κόλλησε πάνω της ότι διακοσμητικό σου αρέσει. Μπορείς να βάλεις μία έξτρα σπείρα από κορδόνι, μεταλλικά γούρια, κορδέλες, φούντες ή τρέσσες η επιλογή είναι δική σου.

χειροποίητο γούρι σπείρα από σχοινί χειροποίητο γούρι σπείρα από σχοινί

Πλεξίδα & Κουβαρίστρα
Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις το σχοινί ακόμα πιο δημιουργικά φτιάχνοντας μία πλεξίδα ή τυλίγοντας το γύρω από μία ξύλινη κουβαρίστρα. Την πλεξίδα εμπλούτισε τη με κορδόνια και μεταλλικά γούρια και στην κουβαρίστρα βάλε ένα χρυσό γούρι όπως στη φωτογραφία, μερικά ακόμα κορδόνια και χάντρες.

Απλό & εύκολο
Αν σου άρεσε η ιδέα της πλεξίδας ή του χοντρού σπάγκου σαν υλικό για γούρι δες την παρακάτω πρότασή μας. Με χοντρό σπάγκο φτιάξε δύο «βραχιολάκια» διαφορετικού μεγέθους και στη μέση κρέμασε ένα ρόδι με ευχές. Τέλος, φτιάξε έναν ωραίο φιόγκο από Χριστουγεννιάτικη κορδέλα και κρέμασε τον στην κορυφή.

χειροποίητα γουρια, γούρι με σχοινί και φιόγκο χριστουγεννιάτικο

Χειροποίητα γούρια δοκιμαστικός σωλήνας

Δημιουργική ιδέα και εντυπωσιακή ενώ δεν είναι πολύ απαιτητική στην κατασκευή. Διάλεξε ένα μικρό βαζάκι ή δοκιμαστικό σωλήνα στο μέγεθος που σου αρέσει. Βάλε μέσα χάντρες, τεχνητό χιόνι, κρεμαστά γουράκια, μεταλλικά γούρια κ.α. Προαιρετικά κρέμασε μία φούντα στο πλάι. Τέλος στόλισε το καπάκι του (με λίγη κόλλα) με φτερά, μικρά γουράκια «2020» ή υφασμάτινα λουλούδια και είσαι έτοιμη.

Χειροποίητα γούρια παιδικά

Μπορείτε να φτιάξετε γουράκια για να γιορτάσετε τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας ή να το κάνετε δώρο σε μία φίλη που έγινε πρόσφατα μαμά. Στη δική μας πρόταση επιλέξαμε ξύλινο διακοσμητικό «τα πρώτα μου Χριστούγεννα» και το στολίσαμε με κορδέλες, δαντέλα, μία μικρή περλίτσα και ένα ασημί γουράκι 2021.

Αν όμως το παιδάκι σας είναι μεγαλύτερο τότε μπορεί να συμμετέχει κι εκείνο στην κατασκευή των γουριών. Μία εύκολη ιδέα που σας προτείνουμε έιναι να κολλήσετε ξύλινες ροδέλες μαζί και να τις ζωγραφίσετε για να φτιάξετε έναν χιονάνθρωπο. Στη συνέχεια προσθέστε κορδελίτσες για κασκόλ και ένα μεταλλικό ή ξύλινο γουράκι.

χειροποίητα γούρια τα πρώτα μου χριστούγεννα χειροποίητα γούρια παιδικό γούρι χιονάνθρωπος

Γούρι Σπιτάκι

Απλά κι εύκολα σπιτάκια.
Πέτρινο σπιτάκι με κορδέλες. Ένα εύκολο γουράκι που μπορεί να φτιάξει ο καθένας. Διάλεξε ένα απλό διακοσμητικό σπιτάκι διακόσμησε το με κορδέλες και κρέμασε στο μπροστινό μέρος ένα μπρούτζινο κλειδί.
Εναλλακτικά, αντικατέστησε το πέτρινο με ένα ξύλινο σπιτάκι και αντί να δέσεις πάνω τις κορδέλες, κόλλησε περιμετρικά λίγο κορδόνι. Στόλισε επιπλέον με μπορντώ φουντίτσα και ένα μεταλλικό γούρι 2021 και είναι έτοιμο.

Μικρές Κατασκευές
Για να διαφοροποιηθείς και να κάνεις τα γούρια σου πιο προσωπικά σκέψου την ιδέα μιας μικρής κατασκευής. Μπορείς να φτιάξεις κάτι απλό και γρήγορο ή μια πιο σύνθετη κατασκευή με περισσότερα υλικά.

Γρήγορη κατασκευή σπιτάκι. Διάλεξε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι που σου αρέσει και κόλλησε κορδόνι περιμετρικά. Κράτησε λίγο επιπλεόν κορδόνι για να φτιάξεις τη θηλιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διαφορετικό κορδόνι όπως στη φωτογραφία. Κάνε τη θηλιά κλείσε το κενό με σιλικόνη και στο τέλος κόλλησε τη στο πίσω μέρος της κορυφής. Τώρα κόλλησε λίγο κορδόνι ακόμα σε τετράγωνο σχήμα για να ξεχωρίσεις το σπίτι από τη «σκεπή». Πρόσθεσε μία μικρή περλίτσα στο κέντρο και ένα μπρούτζινο Vintage κλειδί στο πλάι για να το κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Ξύλινο σπιτάκι«Καλή Χρονιά». Θα χρειαστείς μία φέτα κορμού για βάση, κορδέλες, τεχνητό χιόνι, ένα ξύλινο σπιτάκι, ξύλινο γούρι «καλή χρονιά» και μερικά κουδουνάκια. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός γιατί απλά τα κολλάς όλα με τη βοήθεια σιλικόνης απλά είναι πιο χρονοβόρο σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Για να ξεκινήσεις προτείνουμε να στολίσεις πρώτα τη βάση με κορδέλες, ύστερα κόλλησε το χιόνι και τέλος όλα τα υπόλοιπα. Μπορείς να το κάνεις και με απλή κόλλα χειροτεχνίας μονο που θα χρειαστείς έξτρα χρόνο για να στεγνώσει.

Για ακόμα περισσότερες ιδέες και έξτρα έμπνευση για χειροποίητα γούρια δες το άρθρο μας Υλικά για γούρια, ιδέες οργάνωση & προετοιμασία.